Byłem na szkoleniu (5 listopada) w Warszawie, które prowadził prof Italo Capparucci (znany włoski ortopeda), który miał warsztaty nt. wpływu dwufazowego kwasu hialuronowego w patologiach zwyrodnieniowych i urazach stawów (w szczególności stawu kolanowego). W czasie warsztatów profesor przedstawił badania kliniczne, które dowodzą o lepszej skuteczności w porównaniu do leczenia jednofazowego lub pojedynczego zabiegu k.h.. Druga część warsztatów polegała na praktycznym podawaniu 2 fazowego kwasu hialuronowego w iniekcji wewnątrz stawu u pacjentek z problemami zwyrodnieniowymi i pourazowymi.
Była tam studentka, która miała uraz stawu kolanowego i była po operacjach. Problem jaki miała to trudności w zginaniu nogi oraz odczuwalny ból. Pod okiem profesora podano jej pierwszą fazę i zalecono, aby drugą fazę (stymulującą) ma otrzymywać w 3-ech iniekcjach z tygodniowymi odstępami. Kontaktowałem się z jej lekarzem prowadzącym, który powiedział mi o efektach działania 2fazowego k.h. -
ból ustał , jest w trakcie podawania 2fazy - więc na efekty należy poczekać, ale już teraz
zginanie kolana poprawiło się o 5 stopni. Dowiedziałem się, że 2 fazowy k.h. stosują np piłkarze AC Milan, a na dniach ma być podpisany oficjalny kontrakt z głównym fizjoterapeutą reprezentacji Włoch w piłce nożnej (już go stosują). Może dlatego ostatnio przegraliśmy 0:2 bo piłkarze włoscy mieli nasmarowane, a nasi nie
Z tego co wiem jest tylko jeden taki preparat 2 fazowy w Polsce, jego cena jest zaskakująco niska (chyba że promocyjna) i wynosi
103 złote za ampułkostrzykawkę (1faza+2faza stymulująca w 3 iniekcjach to koszt 412 zł)
Ortopedzi w swoim gronie stwierdzili, że warto wstrzyknąć sobie k.h. w staw kolanowy przed rozpoczęciem sezonu zimowego. Lepiej posmarujesz, dalej pojedziesz ... , chyba zrobię to samo
Podaje do siebie kontakt (profesor przesłał mi materiały naukowe wpływu 2fazowego kwasu hialuronowego), więc chętnie się podzielę nowinkami):
hezer@vp.pl